Svar på spørsmål

Skal du gå andre året IB også i New York, eller tar du det tilbake i Norge? Hva er mest normalt?

Nei, jeg skal fullføre IB-programmet på skolen min hjemme i Norge. Det mest normale for norske studenter er å fortsette norsk skole i 3.klasse når de kommer hjem.

Jeg drar til EFIA i New York i høst og er veldig usikker på hva jeg skal pakke. Kan du komme med noen tips og eventuelt en pakkeliste over ting du føler er veldig nødvendig?

Åh, jeg kjenner meg så igjen! Ikke stress for mye med det, virkelig. Ta med de mest nødvendige plaggene for ganske varmt vær pluss jakke og et par bukser, men ikke få overvekt i kofferten for å ha med vinterklær, fordi det kjøper du der. Ta de også med tilbake til Norge og legg de igjen i jula slik at du har mindre å dra med til sommeren. (IKKE ALT! New York er kaldt i januar-februar)

Det viktigste jeg pakket var egentlig kamera, pc, mobil og penger.

Hvor mye penger brukte du ca? Går det mye med på mat, turer osv, eller mest på klær og sminke?

Jeg er for å være helt ærlig ikke sikker.. Mest på turer til byen og jeg dro jo på festival på slutten. Går nok en del til klær og sminke også, men personlig brukte jeg ikke ekstremt mye på det.

Syntes du skolen var vanskelig?

Ja og nei. I begynnelsen var det vanskelig å komme inn i systemet, men ellers var ikke nettopp stoffet vi gikk gjennom alt for vanskelig. Det vanskeligste var arbeidsmengden, ikke innholdet.

Hva gjorde dere den første uka?

Masse «bli kjent» opplegg og «placement tests» for om du skulle ha standard-level eller higher-level i de fagene du ønsker å ta. Helt ærlig har de testene lite å si for hvordan du gjør det så lenge du jobber jevnt og ganske hardt for å få det til. Jeg kom egentlig ikke inn på Biologi HL for eksempel, men fikk A på så å si alt jeg gjorde etter jeg begynte å komme inn i begrepene. Det er også viktig å ikke bli veldig demotivert av å gjøre det dårlig i begynnelsen, fordi det er veldig vanlig. Du vil komme inn i det etter hvert!

Hadde du amrikansk simkort?

Nei.

Var dormparentsene strenge?

Det kommer an på hvem du får :) (vi kalte de forresten house parents)

Er lærerene hygglige?

De jeg hadde: JA! Jeg savner mange av de allerede. Noen var mindre ålreite, men vil påstå at de aller fleste var veldig hyggelige og de er også utrolig gode lærere.

Kan du si litt om eksamner, prøver og hvordan timene på skolen var?

Eksamener: Intense, under tidspress og for hånd.

Slik var eksamen i de fagene jeg valgte bygget opp:

Engelsk Lang & Lit: analysere to tekster (en «text» kan også være et bilde) og skrive et essay med:
1. Innledning med «thesis statement»
2. Oversikt over text A
3. Oversikt over text B
4. Likheter ved text A og text B
5. Forskjeller ved text A og text B
6. Konklusjon
 - Skriv et paragraf for hver.

Norsk A HL: Velg enten et utdrag fra en novelle/roman eller et dikt og gjør en litteraturanalyse.

Historie SL: Source Analysis ? her får du spørsmål til forskjellige ting med de forskjellige kildene. Viktige punkter å huske på er Purpose, Context, Value (for historians) og Limitations. Del 2 er et essay.

Kjemi og Biologi: Del 1: multiple choice questions. Del 2 A: Short answer questions. Del 2 B: Long answer questions.

Matte (studies): Som en vanlig matteprøve i Norge ville vært.

 

Har du hatt ett bra år?

JA! Ville ikke byttet det for noe i verden.

Tips til en fremtidlig ef student?

Bli kjent med de fra andre land tidligere og husk at du vil alltid angre mer på ting du ikke blir med på enn ting du faktisk blir med på. Ikke sitt inne i helgene!

Hva kommer du til å savne mest?

Folkene. Du knytter bånd med mennesker fra fjern og nær som blir like sterke som med vennene du har i Norge og da er det naturligvis veldig hardt å dra fra de og vite at mange ser du mest sannsynlig ikke igjen.


Hvor oppbevarer dere klærne deres, får dere et eget skap?

 

Vi fikk skap og skuffer. Regner med at det nye campuset også har det.

Får studentene oppbevare/lage egen mat av og til eller er det bare mat i kantinen?

Vi fikk det på et eget kjøkken i kjelleren av bygningen der hvor vi hadde rom på det gamle campuset i Tarrytown. Jeg vet ikke hvordan det er på det nye stedet.

Anbefaler du å dra til EFIA?

Om alternativet er å bli hjemme eller du har ekstremt lyst til å bo akkurat i New York: Ja.

Om alternativet er et annet utvekslingsprogram: Nei.

Det er mange ulemper som jeg har fått oppleve med dårlig service når det kommer til rommene osv. Jeg er veldig sikker på at andre organisasjoner har fått mye bedre tilbakemeldinger på dette, men vel å merke så er lærere og alle andre enn de som skal ordne slike praktiske ting veldig hjelpsomme og ålreite!

Hvordan gjør du det med mobilabonnement? Har du et amerikansk, hvilket og hvordan bestilte du det? Hva er vanlig?

Jeg hadde mitt eget. Fant ut at for min del ville det lønne seg i og med at med det antallet meldinger og ringeminutter jeg brukte i løpet av en måned ville det lønne seg å betale det ekstra fra mitt norske abonnement. Ulempen: ingen mobildata. Det er mange som fikk amerikansk nummer og tror at om du gjør det riktig kan det lønne seg, men jeg sa aldri opp mitt norske abonnement som da betyr at alt jeg kjøpe her ville vært i tillegg til det gamle.

Hvilke turer har du tatt iløpet av året?

I løpet av året har jeg vært på kun et par organiserte turer. Først satt skolen opp busser som tok oss til Rockerfeller Center, så til et par kjøpesenter eller «outlets». De største organiserte turene jeg var med på var en skoletur til Boston, hvor vi fikk se på og besøke universiteter og et Service Trip til Nicaragua hvor vi bygget hus til to familier som ikke hadde all verden. Neste år drar de til Costa Rica om jeg ikke tar helt feil! Boston er gratis, men om du søker deg opp til Costa Rica turen vil det koste en del. 

Ellers meld deg på alt som er av turer med klassen og slik! Det er alltid ålreit, til tross for at det er jo egentlig faglig. Jeg var for eksempel i "The Hamptons" på biologi-ekskursjon.

Ellers har jeg og de jeg har blitt kjent med dratt mange turer til forskjellige steder inne i New York og til tross for at dere nå kommer på nytt campus vil jeg anbefale å dra til Tarrytown! Det er et kjempekoselig sted med både fin by og fin natur.

Hvor ofte bor du på hotell i NY og hvilke?(tips til hvor det er billig?)

 

Jeg bodde ikke på hotell ofte, selv om jeg vet at mange andre gjorde det ganske regelmessig. Du kan finne mange billige hoteller på nettet, men det lønner seg å være ute i litt god tid. 50 dollar per natt er vanlig for de billigste, men ordentlige og rene hotellene om du deler med andre. (sengene er alltid store nok til to, så ekstra seng er unødvendig om du vil spare penger)

 Hvor mye jobb var det med skolen?

 

Før jul: ekstremt mye. Etter jul: passe.
Det er ikke til å komme fra at overgangen er veldig stor, men du kommer til å vende deg til det og det blir lettere både med tanke på at du kommer inn i språket og systemet i tillegg til at arbeidsmengden minsker etter hvert. Jeg vil tippe at de gjør dette for å forberede oss på at vi ikke er på ferie helt fra begynnelsen av og setter ved det standarden for resten av året.

Tips til hvilke fag man bør ta/ikke ta?

Det er helt og fullt opp til hva du liker eller ikke liker! Du kan være enten heldig eller uheldig med lærer i alle fag, men da lønner det seg uansett å gjøre noe du er interessert i. Du er også nødt til å snakke med rådgivere på den videregående skolen du kommer tilbake til i tredje klasse om fagvalg for å få året godkjent med mindre du fullfører studiet på skolen der.

Tips til butikker som ikke er de vanlige?

Ja! Dra til Brooklyn og se i vintagebutikkene rundt Bedford Avenue. (Ta subway-tog L i retning Brooklyn til stoppet som heter Bedford Ave.) Jeg vil også anbefale å dra til Greenwich Village hvor det er masse platebutikker og kjempesøte Caféer.


Tips til ting man bør gjøre iløpet av året?

 

Gå rundt uten noen plan og ta bilder og videoer. Jeg vil også anbefale å bruke mesteparten av pengene på å reise inn til manhattan og spise god mat og utnytte de mulighetene som er der. Dra på konserter, gå på skøyter i Central Park, dra på kino, se på gallerier og museer (hvis det interesserer deg såklart) og gjør det du vil uten å nødvendigvis ta alt for mye hensyn til hva alle andre skal. Jeg vil tippe at du får med deg noen uansett selv om du kanskje ikke er kjempegod venn med de der og da.

Noe jeg bør vite før jeg drar til ef academy?

Det er mye å gjøre med skolen og ikke forvent å dra inn til byen i ukedagene, for om du tar skolen seriøst vil du ikke ha tid til det. Det er ikke meningen å skremme, men det er sannheten.

Noe spesielt jeg bør pakke med?

Kamera.

Hvor stor plass er det på rommene og skap plass?

Ikke veldig stor, men stor nok til at du får plass til det du har med i kofferten. Det var i alle fall både skap og skuffer på det gamle campuset.

Outlet?

Litt usikker på hva du spør om, men om du lurer på om det var et outlet i nærheten så ja. Woodbury Common Outlet er en av turene du kan melde deg opp på i starten av året.

Hvor mye penger er det vanlig ca. å bruke i uken?

Det er nok veldig varierende. Om du regner uken mandag-søndag vil jeg tippe at ca. 50-70 dollar vil være gjennomsnittlig for transport og mat i New York når du tar tog til Manhattan. I ukedagene er det kun penger som eventuelt går med til mat/snacks.

Og bankkonto hvordan har du gjort det?

 

Jeg har brukt min egen bank fra Norge, men jeg vet at mange opprettet en Chase-konto slik at de fikk et amerikansk bankkort. Det kan du få hjelp til på skolen i en av de første ukene. Jeg har lite peiling på hva som har lønnet seg, men jeg opplevde få problemer med å ha et norsk kort.

 

 

 

Håper jeg svarte greit og at noen ting har blitt oppklart! Det dere burde grue dere definitivt mest til er forresten å dra hjem.

Til alle som drar: Lykke til og kos dere! Dere er ikke samme person når dere kommer tilbake.

 

♥ Anna

New York på en mandag
Våkne på hotell i Tribeca, Frokost på Cafè på Avenue A, Lese i en park i Brooklyn, Vintage-butikker på Bedford Avenue, Subway til Times Square, Middag med Jimmy på Hard Rock Cafè, Sjokolade og New Girl på hotellet.

(Forresten, ja jeg kan ha en avsluttende spørsmålsrunde - legger ut et innlegg i morgen eller en eller annen dag i nærmeste fremtid og det er bare å spørre)

 

♥ Anna

siste søndag


Helgen har vært en langvarig og emosjonell en med et hint av begravelsesfølelse i det vi har sagt hade til de som bor både fjærnt og nært. Det var virkelig godt å klarne tankene ved å komme seg til byen og se på gallerier i Soho, shoppe vinylplater og bare nyte New York luften. Det var farsdag i dag - vet ikke om det er det i Norge, men det var i alle fall det her og merket innimellom at det skal vel kanskje bli litt godt å komme hjem også, men aller mest kommer jeg til å savne alt og alle her. 

 

♥ Anna

farvel

Fredag den 13. Vår aller siste dag sammen i New York. Det kommer til å bli et helvete å si hade til disse fantastiske menneskene.

 

♥ Anna

Takk, kjære Governor's Ball

 

♥ Anna

GOVBALL NYC

Bildene er fra Dag 1

Dag 1: the 1975, Bastille, La Roux, Damian Marley, Phoenix, TV on the Radio, Outkast

Dag 2: The Internet, Deafheaven, Classixx, Chance the rapper, Disclosure, The Naked and Famous, The Strokes, Sleigh Bells, JACK WHITE♥

Dag 3: Wild Belle, Tayler the Creator, J. Cole, The Kills, Foster the People, Empire of the Sun, Interpol

Beste helgen i mitt liv.

 

♥ Anna

The Hamptons
 Biologi og Environmental Systems elever fikk muligheten til å dra på denne ekskursjonen. Vi var ekstremt heldige med været og det var skikkelig godt å ha en dag borte fra campus! Fysøren, det var litt av noen villaer i dette området. Jeg merket at det var virkelig godt å kjenne sjølukt og være i nærheten av havet igjen.

 

♥ Anna

Dear Brooklyn: I'll miss you.Jeg liker Brooklyn, jeg. Og Greenwich Village og West Village og East og Soho og Central Park og Fifth og alle steder og jeg liker også menneskene her. Jeg vil ikke forlate dette - nei la meg bli her. 11 dager til siste skoledag. 

 

♥ Anna

jævla hipster.I går tok Ingrid, Marie og Anna piercing, Julie tok tatovering og vi gikk oss bort et eller annet sted i "downtown". Håper ingen tror at vi er seriøse med bildene, men det var virkelig en veldig kul dag.
(nei, de er ikke seriøse med bildene) 


☮ 
AnnaAnna, 18
EF Academy, New York. (2013-2014)

Fana Folkehøgskole, Bergen. (2015-2016)

arkiv

 • September 2015
 • August 2015
 • Juli 2015
 • Juni 2015
 • November 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013

 • kategorier

 • Belgia
 • Bergen
 • Hjemme
 • New York
 • Nicaragua

 • lenker

  tumblr
  twitter
  weheartit

  hits